sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Menneisyyden cosplay - vai mitä se oli?

Ennen kuin alamme päivittää juuri nyt keskeisiä (ja ei lainkaan keskeisiä) projektejamme, on varmasti hyvä kertoa menneisyydestä. Kaikkihan rakastavat historiaosuuksia kekeke.

Aloitin cosplayn vuonna 2008 ja pRincessa V ilmeisesti hieman sen jälkeen, mutta koska pukuilumme oli vielä tuolloin perinteistä aloittelijalaatua ja sarjatkin sen mukaisia, on varmaan viisainta siirtyä heti "oikeaan" cosplayhyn.

Mutta mitä on
oikea cosplay?
Suomenkielisellä Wikipedialla (ah kuinka laaja artikkeli) on selkeä mielipide: "Cosplay, lyhennetty sanoista ”costume play” (jap. コスプレ kosupure, suomalaisittain cossaus), on harrastus, jossa ihmiset pukeutuvat manga-, anime-, sarjakuva-, peli-, tai elokuvahahmoiksi."
Eli kyseessä on harrastus. Käsittääkseni harrastus taas tarkoittaa tapahtumaa tai tapaa, jonka parissa vietetään mukavaa aikaa ehkä yhdessä samanhenkisten ihmisten parissa. Jos siis nyt vedän tästä sen johtopäätöksen, että jos 12-vuotiaalla "cossaan omilla ruskeilla hiuksillani Narutoa"- henkilöllä on hauskaa cossatessaan ja häntä ympäröi myös "värjäsin vappuvärillä hiukseni vihreiksi ja olen siis casual Hatsune Miku omilla vaatteillani" -tyyppiset ihmiset, hekin ovat oikeita cosplayaajia, olenko väärässä?
No, tietysti olen, jos nyt haluan saattaa tämän blogimerkinnän joskus loppuun asti. Kirjoittanen joskus pitkän mielipiteen cosplayrasismista ja muusta, mutta me - minä ja pRincessa V - ajattelimme, että oikea cosplaymme alkoi siitä, kun aloimme yhdessä panostaa pukuihin. Ja panostuksella tarkoitan edes jonkinlaista suunnittelua, kankaiden loputonta näpräystä ja poseerauksen sekä meikkauksen harjoittelemista yms.
Seuraavat kuvat ovat vuoden 2010 alkupuolelta erinäisistä coneista.

Ensimmäinen tällainen yhteispukuilu oli Koya ja Yamato sarjasta Loveless. Harmikseni en nyt löydä havainnollistavaa kuvaa koneeltani (mistä kummasta johtuu ho-ho-ho) mutta sitten löysin jotain vieläkin parempaa: Princessa V cossaamassa lissua. Siis pissistä. Tiedättehän, varhaisteini-iässä olevaa meangirliä.
Nyt voin taas palata tähän: onko tämä oikea cosplay? Hämmästyttävää (huvittavaa) miten conissa tunnistetaan edellisenä iltana tyynyliinasta väännetty tekele Akatsuki-kaavuksi ja miten lähes kukaan ei ymmärtänyt - V:n selässä olevasta kyltistä huolimatta - että mistä tässä asussa on kysymys. Vihaisia ja inhottuneita katseita kyllä tuli, mutta cosplayksi tätä ei uskottu.
Noh, tietenkään tämä ei ole oikea cosplay, sillä lissua ei varsinaisesti esiinny tällaisena missään, (lissujahan löytyy mm. Durararasta ja American Pie- elokuvista) mutta ymmärtänitte pointtini?

Oma cosplay panostukseni taas alkoi siinä pahimmassa Hetaliamyrskyssä, mikä nyttemmin on jo hiipunut, onneksi, ja kaapin pohjalta löytyy siis muutama - tadaah - "oikea panostus" Hetalia cosplay. Mutta unohdetaan Hetalia, ei siitä kukaan enää halua kuulla, ja siirrytään eteenpäin. Tässä L crossplayni ensimmäinen, peruukiton ja epämääräinen versio, josta silti käytän nimeä oikea cosplay.
Kuvan otti Miikka Ojamo.

Sittemmin cosseja (nyt vältän kirottua o-sanaa) alkoi kertyä mukavasti, kunnes sitten lopulta tulimme lopulliseen spektaakkeliin mihin? 2011 CosplayGaala :n ryhmäcosplaykilpailuun sijalle 2 Magnet parillamme.

Kas voi turhautumisen hirmustus, tästäkään ei ole asiallista kuvaa, yllä havainnollistava kuva vanhoilla, ei sähköisillä kuulokkeilla! No, käyttäkää hieman mielikuvitusta tai katsokaa youtubesta.

Tällä kokemuksella - tai lähinnä innolla - alamme siis päivittämään blogia. Seuraava projekti paljastuu parin päivän sisällä ja oikea (apua) bloggailu käynnistyy todella, siihen siis ~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti